Recoil albumkritikák

1+2 (1986)(középlemez)

 

1.1 2.2

 

Az első Recoil lemez. Az aktuális Depeche Mode stúdióalbum, a Black Celebration készítéséből kiszorult Alan Wilder első szólópróbálkozása. Depeche Mode sample-hangok az 1981 és 1986 közti dalokból (tehát Vince-és Martin dalokból is). Két több mint negyedórás "szám", amelyek tulajdonképpen egy össze-vissza vagdosott samplegyűjtemények. Érdekes hangulatú, nehezen végighallgatható alkotások. Később maga Alan is elismerte, hogy ennek az albumnak a kiadása nagy hiba volt. Manapság az 1+2 a Hydrologyval együtt kapható csak. Csak erős idegzetűeknek!

 

Szerintem a legjobb szám: 1
Az album osztályzása 1-10-ig: 3

 

Hydrology (1988) (nagylemez)

 

1. Grain 2. Stone 3. The Sermon

 

A Music For The Masses album turnéja alatt kiadott második Recoil album. Jóval érettebb az elődjénél. Monotonitás és erőteljes Kraftwerk-hangulat árad a három, ismételten hosszú alkotásból. A Grain egy zongoramelódia (a Pimpf kisöccse), a Stone egy nagyon érdekes, a végére fantasztikusan beinduló monoton Kraftwerk-kópia és a The Sermon egy hosszú fel-és levezetéssel megtűzdelt pörgős, dobgépes alkotás eltorzított hangokkal, a végén pedig egy indián népünnepély hangjaival. Jól sikerült, érdekes hangzású album.

 

Szerintem a legjobb szám: The Sermon
Az album osztályzása 1-10-ig: 6

 

Faith Healer (1992) (kislemez)

 

1. Faith Healer 2. Faith Healer (trance remix) 3. Faith Healer (conspiracy theory) 4. Faith Healer (disbeliever mix) 5. Faith Healer (deformity) 6. Faith Healer (barracuda mix) 7. Faith Healer (conspiracy/double bullet/theory)

 

Négy év szünet utáni kislemez. A Nitzer Ebb Ebbhead című albumán való producerkedés után a Nitzer Ebb énekese által előadott The Alex Harvey Band feldolgozással tér vissza Alan Wilder. Az első énekelt Recoil alkotás. Keményebb zene az eddigieknél, meglátszik a Nitzer Ebb hatás a kislemezen (és később az albumon is). EBM felé hajló hangulat, és meglepően sok mix (ugyanannyi, ahány szám a nagylemezre felkerül!). Az első, meglehetősen Cure-hatást mutató klip.

 

Bloodline (1992) (nagylemez)

 

1. Faith Healer 2. Electro Blues For Bukka White 3. The Defector 4. Edge To Life 5. Curse 6. Bloodline 7. Freeze

 

A beharangozó kislemez után egy hónappal megjelent nagylemez. A harmadik Recoil album. Az instrumentális alkotások mellett megjelennek az énekelt dalok és a feldolgozások is. A Kraftwerk-hatások mellett felbukkan a kemény, EBM-es hangzás (Electro Blues For Bukka White, The Defector), és a későbbiekben jellemzővé váló magányos (Edge To Life) és fékvesztetten erotikus (Bloodline) hangulat. Érdekesség a Moby által elrappelt Curse, amely a politika és a társadalom fonákságaiba vezet el minket. Remek a levezető szám, a Grain-re emlékeztető, de annál sokkal jobb Freeze. Cím nélküli átvezető szám található az Electro Blues For Bukka White és a The Defector, valamint a Curse és a Bloodline között. A Bloodline egy, az eddigieknél sokkal igényesebb, erőteljesebb album, kemény, vad hangulattal. Fantasztikus alkotás.

Klip: Faith Healer
Kislemez: Faith Healer
Szerintem a legjobb szám: Bloodline
Az album osztályzása 1-10-ig: 9

 

Drifting (1997) (kislemez)

 

 

1. Drifting (radio edit) 2. Drifting (poison dub) 3. Control Freak (Barry Adamson remix) 4. Shunt (panasonic mix)

 

Ötéves szünet után már a Depeche Mode kötelékeiből kivált Alan Wilder újabb kislemeze. Minden eddigitől elütő és minden eddiginél klasszisokkal jobb alkotás. A Bloodline-nál kevésbé keményebb, és sokkal komplexebb hangzás remekül ötvöződik a magányos, szívfacsaró szöveggel és a fantasztikus, borzongató énekhanggal. A meseszép hangú énekesnő Syobhan Lynch. A maxin két további albumszám hátborzongató(an jó) remixe is megtalálható. Újabb, a Faith Healernél sokkal mélyebb klip készül. Óriási siker a Depeche Mode klubbokban.

 

Unsound Methods (1997) (nagylemez)

 

1. Incubus 2. Drifting 3. Luscious Apparatus 4. Stalker 5. Red River Cargo 6. Control Freak 7. Missing Piece 8. Last Breath 9. Shunt

 

A negyedik album egy félévvel a Depeche Mode "Alan-nélküli", Ultra című korongja után. 9 szám, melynek mindegyike rendelkezik szöveggel. Fantasztikusan komplex és eklektikus hangzás (pl: trip-hop, gospel, soul, szintipop, stb.), kemény, vagy éppen elveszett érzelmekről szóló szövegek. Az Unsound Methods egy egészen egyedi hangulatú korong, egy óra betegség és egy óra gyógyulás, egy sötét szakadék, melybe bele kell zuhanni, egy óra fékvesztett, őrült erotika, egy szív minden hangulatán végigzongorázó kis csoda... Megismételhetetlenül nagy album.

 

Klip: Drifting, Stalker
Kislemez: Drifting, Stalker/Missing Piece
Szerintem a legjobb szám: Stalker
Az album osztályzása 1-10-ig: 10

 

Stalker / Missing Piece (1998) (kislemez)

 

1. Stalker (punished remix) 2. Missing Piece (night dissolves) 3. Red River Cargo

 

Az első "második kislemez" a projekten belül. Az album két "legslágeresebb" (???) dalából készített kislemez. Három egybemixelt szám, melyek hangulatban tökéletesen passzolnak egymáshoz. Ennek ellenére némi csalódást okozó maxi, hiszen sok újdonságot nem tapasztalhatunk: mindössze három számot tartalmaz a korong, s azok közül is az egyik az albumon már megtalálható Red River Cargo - ráadásul változatlan formában. A Stalkerhez új, minden eddiginél félelmetesebb klip készül.

 

Strange Hours (2000) (kislemez)

 

1. Strange Hours (radio edit) 2. Jezebel (filthy dog mix) 3. New York Nights 4. Don´t Look Back

 

Hosszas várakozás utáni kislemez (amely egyébként az album után jelent meg, de ezúttal nem vettem figyelembe az időrendet). Az album egyetlen énekelt dalából készített kislemez. Az énekes kissé Tina Turnerre emlékeztető hangja és a tökéletesen Unsound Methods-ra hajazó hangzás nem mindenki szívébe talált utat. A kislemezen hallható még egy albumszám remixe, valamint két teljesen új szám, melyek közül az egyik - a New York Nights - az egyik legjobb szám a Liquid-korszakból. A multimédia részben az eddigi összes klip megtalálható. Meglepő klip és mérsékelt siker.

 

Liquid (2000) (nagylemez)

 

1. Black Box (Pt.1) 2. Want 3. Jezebel 4. Breath Control 5. Last Call For Liquid Courage 6. Strange Hours 7. Vertigen 8. Supreme 9. Chrome 10. Black Box (Pt. 2)

 

A várva-várt új album. Az Unsound Methods szerves folytatása mind hangulatilag, mind zeneileg, ám nem olyan briliáns, mint az elődje: homogénebb hangzású, nem "visz el" különböző tájakra, és kevésbé hangulatvadász mint a 97-es album. Egy utolsó perceit élő ember életének különös pillanatai villannak fel az albumon. A Strange Hours-t leszámítva egyik dal sem énekelt, s az introt, outrot, valaminta Jezebel című számot leszámítva minden számban nő mondja a szöveget. Viszonylag sok helyen köszön vissza egy-egy Depeche Mode-ból ismerős effekt (pl. If You Want, Rush, Shout (!)). Egy 14 perces Black Box remix nem kerül fel az albumra, ezt az alkotást a Recoil hivatalos web-site-járól lehetett letölteni (később aztán megjelent a Jezebel maxin is). Hasonlóan erotikus hangulatú korong, mint az elődje, s a siker is közel akkora. A multimédiás részen megtalálható a Strange Hours videóklipje. Kifejezetten jól sikerült album, ám a briliáns Unsound Methods után némi csalódást okoz. 

Klip: Strange Hours
Kislemez: Strange Hours
Szerintem a legjobb szám: Want
Az album osztályzása 1-10-ig: 8

 

Jezebel (2000) (kislemez)

 

1. Jezebel (edit) 2. Jezebel (The Slick Sixty v RJ remix) 3. Electro Blues For Bukka White (2000 remix) 4. Black Box (complete)

 

Meglepő választás: az album talán legnehezebben emészthető dalából készült a Liquid-korszak második kislemeze. Rap-gospel hangulat a Golden Gate Jubilee Quartet előadásában, érdekes, sodró, DM kliphatásokat mutató videóklippel (amely ismét rákerült multimédiás trackként a kislemezre). A vágott, ám némi meglepetésre remixeletlen Jezebel mellett még felkerült a dal egy ügyes remixe, egy 1992-es Bloodline dal, az Electro Blues For Bukka White 2000-es "Liquid hangulatú" remixe (a Liquid-korszak minden előnyével és hátrányával), valamint az időközben talán a korszak legnépszerűbb Recoil-alkotásává vált teljes Black Box, ami korábban csak a Recoil hivatalos weboldaláról volt letölthető. Nem rossz kislemez, de meglehetősen visszhangtalan maradt.